Súlyosbodik a munkaerőhiány

A versenyszférában immár 36 ezer üres állás vár betöltésre Magyarországon, egyharmadával több, mint a tavalyi első negyedévben.

InfoTandem infografika: munkaerőhiányrafika

Rekordmagasságba emelkedett a feldolgozóiparban a betöltetlen állások száma, amely 2016. első negyedévében elérte a 14,2 ezret. A Központi Statisztikai Hivatal közel egy évtizede gyűjt adatokat az üres álláshelyekről a legalább 5 fős vállalkozások körében, de a feldolgozóiparban ilyen sokat még sohasem regisztráltak. A legnagyobb foglalkoztatónak számító, 660 ezer emberrel dolgozó ágazatban ez 2,1 százalékos rátának felel meg. Ez érdemben magasabb a versenyszféra 1,7 százalékos átlagánál, amely országos szinten kereken 36 ezer – a 2015. első negyedévében mértél 33 százalékkal több – betöltetlen állást jelent.

A feldolgozóiparon belül a járműgyártás alágban mutatkozott a legtöbb (2,6 ezer) üres állás, s jellemzően műszaki értelmiségieket, illetve szalagmunkásokat kerestek. Egyébiránt arányait tekintve a leginkább munkaerőhiányos szektornak az információ és kommunikáció ágazat tekinthető, a maga 3,5 százalékos, azaz az átlagot kétszeresen meghaladó rátájával (ez 2,9 ezer állást takar). Érdekesség, hogy a legjobban fizetett (a nemzetgazdasági átlag duplájára rúgó kereseteket kínáló) pénzügyi, biztosítási tevékenység ágazat is viszonylag magas, 2,2 százalékos mutatóval küzd, itt több mint 1,4 ezer embert tudnának elhelyezni, ha lenne megfelelő jelentkező.

Foglalkozási főcsoportok szerint arányait tekintve a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozásoknál a legégetőbb a munkaerőhiány (2,9 százalékos ráta), míg a darabszámot illetően a gépkezelőket, összeszerelőket, járművezetőket tartalmazó szegmens vezet (8,2 ezer üres állás). Régiós bontásban Közép-Dunántúlon (2,0 százalékos mutató), illetve Közép-Magyarországon (18,3 ezer betöltetlen állás) lenne szükség leginkább munkaerőre. Cégméret alapján az összes üres álláshely több mint egyharmada a legalább 1000 fős nagyvállalatoknál várt betöltésre az idei első negyedévben. Ebben a körben volt a legmagasabb az arányszám is, 2,6 százalékos; ez duplája a 250 főnél kevesebbet foglalkoztatókénak.

A versenyszférával ellentétben, a költségvetési intézményeknél az utóbbi években nem nőtt a betöltésre váró álláshelyek – jelenleg 14,5 ezret kitevő – száma, viszont módosultak a belső arányok. A közigazgatás, védelem területén stagnált, az oktatásban egy év alatt 1,4 ezerrel csökkent, a humán egészségügy és szociális ellátásban viszont nagyjából ugyanennyivel nőtt (s utóbbinál immár 3,2 százalékos arányt tesz ki) az üres álláshelyek száma.

Megjelenés helye és ideje: Adó Online, 2016. augusztus 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.